top of page
Home: Logo + Titel
New Logo Gids 53 def light.png
Tour Guide

DE MAJESTUEUZE ABDIJ VAN TONGERLO
(tijdelijk geen Vertelsels meer)

In 1130 schonk edelman Giselbert van Castelre een aantal gronden en gebouwen in de buurt van Westerlo aan de abdij van de Sint Michiel in Antwerpen. Hij vroeg aan de Norbertijnen aldaar om een groep volgers van de heilige Norbertus te gaan leiden op het domein in Tongerlo. Zo ontstond de Onze-Lieve_Vrouwe-abdij van Tongerlo, nu bijna 900 jaar geleden.
Sindsdien wonen, leven en bidden hier de reguliere kanunniken van Prémontré, of de Witte Paters, zoals ze ook wel genoemd worden.
Ten midden van een groene, bosrijke omgeving, doorkruist door oude dreven, staat de oude en majestueuze abdij - bijna letterlijk - prachtig te wezen! Na een soms turbulente geschiedenis is de abdij ook vandaag nog een oase van rust, spiritualiteit en historie.   

De verschillende bouwstijlen van het gebouwencomplex weerspiegelen haar rijke geschiedenis.
De dreef die naar de toegang leidt, is de oudste, volledige lindendreef van West Europa; ze werd aangelegd in 1676. De enorme bomen zijn binnenkort 350 jaar oud én in blakende gezondheid.
Via grote toegangspoort in de laat-middeleeuwse ommuring worden de vele pelgrims en toeristen  verwelkomt op het grote binnenplein: daar vallen de 18e eeuwse Prelatuur en het Bisschopshuis uit 1547 onmiddellijk op.  De Tiendschuur (1618), de neo-gotische abdijkerk (1852-58), en de oude wagenhal - vandaag de boekhandel De Oude Linden - vervolledigen het plaatje.


De trekpleister van de abdij is natuurlijk de life-size replica van Da Vinci's Laatste Avondmaal. Het werd destijds door de abdij aangekocht om de oude kerk te verfraaien met - ook toen reeds -  één van de meest spraakmakende schilderijen uit de kunstgeschiedenis! Wie kan zeggen dat hij een Leonardo Da Vinci in zijn bezit heeft? Vandaag is het nummer 3 op de Vlaamse Topstukkenlijst, een must see, zeker nu men weer een stapje dichter is in het onderzoek of Leonardo zelf heeft meegewerkt aan het schilderij!

Kijk hier voor meer info over Da Vinci's Laatste Avondmaal

Met Gids 53 naar de abdij van Tongerlo: Samen op wandel in de abdij van Tongerlo?

Luister naar de podcasts over het leven van Emmanuel Jozef Van Gansen op de "pods" pagina voor extra info over de abdij.

GALLERY

bottom of page