top of page
New Logo Gids 53 def light.png
Tour Guide

"Historische Lezingen"

Gids53: "Ook een lezing moet schwung hebben, begeesteren én over mensen gaan!"

300 euro (excl. BTW)*

Een "Historische Lezing" voor een live publiek is een combinatie van spraak, beeld en geluidsfragmenten uit de podcast "Historische Vertelsels". Ook de thema's zijn gelinkt aan de podcast-reeks. Elke lezing is gebald en krachtig. Iemand zei me ooit: "jouw lezingen zijn als je wandelingen: gezwind, gedreven, vol passie, je houdt de zaal zeker wakker!"

Timing: 1,5 uur (zonder pauze) of af te spreken. Een kilometervergoeding wordt aangerekend volgens gangbare wettelijke prijs. 
Talen: NL, EN

* Prijs voor 2 uur: 350€ + kilometervergoeding.
Voor nieuwe, op maat gemaakte lezing: 300€ + 150€ onderzoek + kilometervergoeding.

Ter plaatse te voorzien: beamer + scherm + soundsystem

Aanbod "Historische Lezingen":

Martial Van Schelle, ‘een vergeten bekende Belg’

Lezing 80 jaar einde WOII en bevrijding van Breendonk

Martial Van Schelle wordt geboren in 1899 in Merksplas. Hij is half Belg, half Amerikaan. Den "Ti" is een ondernemer, sportman en avonturier "pure sang"! Hij bouwt ijspistes, danszalen. Voor België neemt hij 4 keer deel aan de Olympische Spelen. En dan begint WOII. Martial gaat in het verzet: hij leidt de groep Jette-Van Schelle, werkt voor het Franse verzet in Parijs en runt vluchtroutes naar Engeland. Tot hij wordt gepakt begin 1943. Hij komt in het SS kamp van Breendonk terecht waar hij tragisch om het leven komt. 
Duur: 1u30

Voor Outer en Heerd: E.J. van Gansen en de Boerenkrijg van 1798

Lezing Boerenkrijg in de Kempen

EJ van Gansen - tekening.jpg

Emmanuel Jozef Van Gansen wordt geboren in Westerlo op Kerstdag 1766. Zijn jeugd speelt zich af onder het bewind van de Verlichte Oostenrijkse despoot Jozef II. Het is een tijd van oproer en revoluties, en wanneer in 1789 de Brabantse Omwenteling plaatsvindt, vecht de 23-jarige Van Gansen mee aan de zijde van de 'Belgische' Revolutionairen! Wanneer de Fransen onze gewesten in 1795 annexeren, blijkt Van Gansen een fameuze tegenstander van de nieuwe heersers. Hij pleegt verzet, gewapend verzet! Hij wordt één van de Kempense leiders van de Boerenkrijg. Voor Outer en Heerd: een verhaal uit de ‘stille’ Kempen dat later nationale weerklank kreeg.
Review bezoeker: "Proficiat, voor uw lezing, het was overweldigend! Je hebt Van Gansen op een meesterlijke manier naar voor gebracht; het was muisstil in de volle zaal van Torenhof. Ik hoop dat je nogmaals terugkomt, met een ander, even boeiend verhaal." 

Duur: 1u30

Israël Neumann, een Poolse immigrant in België

Lezing 80 jaar einde WOII en bevrijding van Breendonk

Foto 1930 Israel Neumann.jpg

Israel Neumann is een Joodse immigrant van Poolse origine die op het einde van de jaren '20 in Antwerpen terechtkomt. Bij zijn aankomst had hij al een bewogen leven achter zich in Amerika. Na de crash van Wallstreet in 1929 leeft hij van wat hij op straat kan verkopen tijdens zijn rondes in de stad. Wanneer Nazi Duitsland België binnenvalt in 1940 krijgt het leven van Israel een wending want al snel komt hij vanwege zijn Joodse roots, terecht in het beruchte SS-Auffanglager van Breendonk. Hij overleeft het kamp niet!
Duur: 1u30

Passier Borreman, een Brussels beeldhouwer
tussen middeleeuwen en renaissance

Lezing over het retabel van Crispinus en Crispinianus in Herentals

Cover aflevering 5.jpg

Passier Borreman werd geboren in Brussel rond 1470. Net zoals zijn vader en grootvader wordt hij beeldhouwer, en wat voor één! In deze lezing probeer ik zijn leven te reconstrueren vanuit de tijdsgeest van de late 15e en vroege 16e eeuw, met veel aandacht voor zijn "opus magnum", het retabel van Crispinus en Crispinianus dat rond 1520 werd vervaardigd op vraag van het leerbewerkersambacht van Herentals. Na een woelige geschiedenis van meer dan 500 jaar is het werk nog steeds te bewonderen in de Sint Waldetrudiskerk. Het is het enige gesigneerde werk van Passier Borreman! 
Review Herentaldum: "De lezing die Jo Van Dessel gaf over de Brusselse beeldsnijder Passier Borman en zijn meesterstuk 'Het retabel van Crispinus en Crispinianus' was buitengewoon! Het was geen lezing maar een prachtig opgebouwde vertelling omtrent de familie Borman en hun creaties, met een focus op het retabel in de Sint-Waldetrudiskerk van Herentals. De tijdens de lezing getoonde beelden illustreerden perfect het gebrachte verhaal dat regelmatig aangevuld werd met leuke podcastfragmenten. De lezing was boeiend, leerrijk, prachtig opgebouwd en op een moderne manier gebracht." 

Duur: 2u

Brieven uit het Auffanglager Breendonk 1940-1944

Lezing: zeldzame post van politieke gevangenen uit het SS-kamp van Breendonk

Handgeschreven afscheidsbrief Seyens Eduard.jpg

Enkele bewaarde brieven en documenten van personen die gevangen zaten in het SS-Auffanglager van Breendonk vertellen het verhaal van het harde leven in het oude Belgische fort. Er zijn de 'gewone' brieven naar huis, alsook meerdere afscheidsbrieven van gevangenen die op het punt stonden terechtgesteld te worden door de Duitse justitie. Deze lezing is niet gelinkt aan een "Historisch Vertelsel" in podcastvorm. 
Review organisator: "Beklijvend! Hard! Ontroerend! Om stil van te worden, want dat is het Curieuze publiek geweest, de hele tijd! Jo had ons vast van bij de eerste minuut en heeft ons vastgehouden tot ver na het einde! Dank Jo Van Dessel. #CurieusLonderzeel."

Duur: 2u

Eduard Cuypers, aalmoezenier op de Comte de Smet de Nayer

Het 'vergeten' verhaal over de noodlottige zeereis van Belgiës eerste schoolschip! 

Cuypers als aalmoezenier.png

Eduard Cuypers is een jonge Vlaamse priester uit Stabroek die in 1905 als aalmoezenier meevaart op de 3-master Comte de Smet de Nayer, het schoolschip dat toekomstige matrozen en officieren moet opleiden voor de jonge Belgische handelsvloot. De maidentrip vertrekt op 12 februari 1905 vanuit Antwerpen naar Chili. Een jaar later zijn ze weer thuis. In april 1906 zeilen ze weer, dit keer naar Zuid-Afrika. En dan slaat het noodlot toe… Een spannend en 'louche' vertelsel in de tijdsgeest van de Belle-Epoque!
Duur: 1u30

bottom of page