top of page
Home: Logo + Titel
New Logo Gids 53 def light.png
Tour Guide

"Historische Lezingen"

"Gids53: Ook een lezing moet schwung hebben, begeesteren én over mensen gaan!"

200 euro*

Soms vragen mensen mij om een deel van een rondleiding of een "Historisch Vertelsel" om te zetten in een lezing, een voordracht, ... of een combo van lezing met een korte rondleiding. Een "Historisch Vertelsel" voor een live publiek, zo moet je je het voorstellen. Iemand zei me ooit: "jouw lezingen zijn als je wandelingen: gezwind, gedreven, vol passie, je houdt de zaal zeker wakker!"

Timing: 2 uur (met of zonder pauze inbegrepen) of af te spreken.
Doelpubliek: (jong)volwassenen. Op maat gemaakt. Tip: probeer de groep niet te mixen. Kinderen en volwassen vergen andere aanpak.
Talen:
NL, EN

* Prijs voor 2 uur: 180€ + kilometervergoeding.
V
oor nieuwe, op maat gemaakte lezing: 280€ + kilometervergoeding.

Ter plaatse te voorzien: beamer + scherm + soundsystem

"Enkele kant en klare Historische Lezingen"

Passier Borremans en het Retabel van Crispinus en Crispinianus in de Sint Waldetrudiskerk te Herentals.

Rond 1520 maakt het Brusselse atelier van Passier Borremans, de beste beeldsnijder uit Brabant, een retabel voor het altaar van de leerbewerkers van Herentals. 
In een 2-uur durend exposé vertellen Passier en Gids53 over het waarom en het hoe van het kunstwerk: waarom kiest men voor Borremans? Waarom werkt Passier in Brussel? Hoe werkt zijn beeldsnijdersatelier? En waarom is het retabel van Herentals onbeschilderd? Een mysterie! In beeld zie je het retabel zoals je het nog nooit hebt gezien.

TUSSEN GOTIEK EN RENAISSANCE

Meer info...

TERREUR OVER BREENDONK

Getuigenissen van politieke gevangenen en verzetstrijders uit het SS-kamp Breendonk 1940-1944.

In september 1940 opende SS-majoor Philip Schmitt het Auffanglager Breendonk, een transitkamp voor politieke en Joodse gevangenen. Breendonk was de laatste halte in België voor het vertrek naar kampen en gevangenissen in het Oosten. In totaal vertrokken er 23 transporten.
Het regime verschilde nauwelijks van dat van een K-Lager: dwangarbeid, uithongering, extreem geweld en onmenselijke leefomstandigheden. 
Enkele gevangenen getuigen over de onmenselijke behandeling die ze hebben moeten ondergaan in naam van Führer. Het Memoriaal van Breendonk is voor ons de laatste poort op een echte oorlog en een bezitting door een vreemde mogendheid. Het laat zien tot wat en wat dat met zich meebrengt.  

Meer info...

Zeldzame post van politieke gevangenen uit het SS-kamp Breendonk 1940-1944.

Aan de hand van enkele bewaarde brieven en documenten van personen die gevangen zaten in het SS-Auffanglager van Breendonk brengt Gids53 een Historisch Vertelsel over het harde leven in het Fort.
Er zijn 'gewone' brieven naar huis gevonden, alsook meerdere afscheidsbrieven van personen die op het punt stonden geëxecuteerd te worden door de Duitse justitie.
Review klant: "Beklijvend! Hard! Ontroerend! Om stil van te worden, want dat is het Curieuze publiek geweest, de hele tijd! Gidsnummer53 had ons vast van bij de eerste minuut en heeft ons vastgehouden tot ver na het einde! Dank Jo Van Dessel. #CurieusLonderzeel."


 

POST UIT BREENDONK

Meer info...
bottom of page