New Logo Gids 53 def light.png
Tour Guide

TALKS

"Gids53: Ook een lezing moet schwung hebben, begeesteren!"

150 euro*

Soms vragen mensen mij om een deel van een rondleiding om te zetten in een lezing, een voordracht, ... een onderwerp waarin ik dieper kan ingaan op een aantal zaken. Zo zijn de lezingen ontstaan. Het doel?Net zoals de rondleidingen, mensen inspireren, inzicht geven, maar ook een plezante tijd doen beleven. Iemand zei me ooit: "jouw lezingen zijn als je wandelingen: gezwind, gedreven, vol passie, je houdt de zaal zeker wakker!"

Timing: 2 uur (met of zonder pauze inbegrepen) of af te spreken.
Doelpubliek: (jong)volwassenen. Op maat gemaakt. Tip: probeer de groep niet te mixen. Kinderen en volwassen vergen andere aanpak.
Talen:
NL

* Prijs voor 2 uur: 150€ + kilometervergoeding.
V
oor nieuwe, op maat gemaakte talks: 250€ + kilometervergoeding.

Ter plaatse te voorzien: beamer + scherm + soundsystem

Passier Borremans en het Retabel van Crispinus en Crispinianus in de Sint Waldetrudiskerk te Herentals.

Rond 1520 maakt het Brusselse atelier van Passier Borremans, de beste beeldsnijder uit Brabant, een retabel voor het altaar van de leerbewerkers van Herentals. 

In een 2-uur durend exposé probeert Gids53 het waarom en het hoe van het kunstwerk uit te leggen: waarom Borremans? Waarom Brussel? Hoe werkte dergelijk beeldsnijdersatelier? En waarom is het retabel van Herentals onbeschilderd? Een mysterie! In beeld ziet u het retabel zoals u het nog nooit gezien heeft.

TUSSEN GOTIEK EN RENAISSANCE

Meer info...

TERREUR OVER BREENDONK

Getuigenissen van politieke gevangenen en verzetstrijders uit het SS-kamp Breendonk 1940-1944.

In september 1940 opende SS-majoor Philip Schmitt het Auffanglager Breendonk, een transitkamp voor politieke en Joodse gevangenen. Breendonk was de laatste halte in België voor het vertrek naar kampen en gevangenissen in het Oosten. In totaal vertrokken er 23 transporten.

Het regime verschilde nauwelijks van dat van een K-Lager: dwangarbeid, uithongering, extreem geweld en onmenselijke leefomstandigheden. Meer dan de helft van de gevangenen die er passeerden tijdens WOII hebben de oorlog niet overleefd! 
Gids53 schetst een beeld van de ontmenselijking aan de hand van getuigenissen.

Meer info...

Zeldzame post van politieke gevangenen uit het SS-kamp Breendonk 1940-1944.

Aan de hand van enkele bewaarde brieven en documenten van personen die gevangen zaten in het SS-Auffanglager van Breendonk schetst Gids53 een beeld van het harde leven aldaar.

Er zijn 'gewone' brieven naar huis gevonden, alsook meerdere afscheidsbrieven van personen die op het punt stonden geëxecuteerd te worden door de justitie van de Duitse bezetter. Er zijn ook een paar 'speciale' poststukken opgedoken!

Een lezing van de brieven wordt afgewisseld met historische feiten en achtergronden mbt de betreffende gevangenen.

Deze lezing wordt op dit moment op maat gemaakt voor een klant.

POST UIT BREENDONK

Meer info...