top of page
Home: Logo + Titel
New Logo Gids 53 def light.png
Tour Guide

Foto: Koen Buyens, 6 juni 2015. Wat een dag in Breendonk, ondanks je ziekte.
Ik mis je nog elke dag, mijn vriend!

WEETJES OVER GIDS 53

"Gids zijn is jezelf 110% geven, telkens opnieuw!"

Wat moet je nog weten over Gids 53?

Wel, ik ben 49 jaar, zeer gelukkig getrouwd en vader van topper van een zoon.

Mensen vragen mij wel eens naar de naam Gids 53. "Dat is toch niet Herbie de Dolle Kever hé, zeggen ze dan!" Welnee, 53 is mijjn gidsnummer in het Fort van Breendonk, de plaats waar het voor mij als gids allemaal begon. Ik zocht destijds een naam voor mijn activiteit en vermits de gevangenen van Breendonk geen naam hadden tijdens WO II, heb ik ook een nummer als bedrijfsnaam gekozen.

Én, ik ben een echte babbelaar, maar niet zo maar een babbelaar, nee ik ben historicus en gediplomeerd gids bij Toerisme Vlaanderen; dit alles op zelfstandige basis.
Ik gids standaard in 3 talen: Nederlands, Frans en Engels. Een vierde taal, Italiaans, is optioneel! Italië, en meer bepaald Toscane, zijn mijn 2e thuis; elk vrij moment proberen we naar Volterra te gaan genieten. Wil je mijn droom kennen? Stadsgids worden in Velathri, Etruskisch voor Volterra, en dat op een permanente basis. 

Het heeft zeer lang geduurd voor ik het snapte, maar geschiedenis én het gidsen zitten me in het bloed, het zijn een soort microben die mij drijven. In het gidsen, vaak historisch georiënteerd, kan ik al mijn passie kwijt én deze delen met anderen! 


Wat mag je verwachten van een rondleiding? Een vriend en collega verwoordde het na een bezoek met zijn gezin aan het Fort van Breendonk als volgt: "Jo als gids in Breendonk, is Jo zoals ik hem ken als collega bij Decathlon (mijn 'echte' job), en als vriend daarbuiten. Aanwezig, gepassioneerd, met kennis van zaken, voorbereid, vol energie en heel aandachtig voor de wensen van de groep. En ook met een overtuiging, een mening, een missie om de wereld een klein beetje beter te maken. Dat is wat Jo kan overbrengen als gids. Educatief, op maat van de kinderen en volwassenen, in één en dezelfde groep!"

Met Gids 53 op stap gaan is 'anders' dan wat vele mensen zich voorstellen bij een gids. Ja ik vertel graag, ja ik heb een mening, ja ik ben zeer interactief en ja ik durf te confronteren. Maar er moet ook gelachen worden, soms rolt er zelfs een traan. Ik neem je mee in een verhaal en ben pas tevreden als de bezoeker op het einde zegt "is het nu al voorbij?". Missie geslaagd, want dat is het gidsen ook voor mij! Kijk alvast eens bij de reviews, ik hoop dat ze hetzelfde verhaal vertellen.

Soms vragen mensen mij om een deel van een rondleiding om te zetten in een lezing, een voordracht, ... een onderwerp waarin ik dieper kan ingaan op een aantal zaken. Zo zijn de lezingen ontstaan. Het doel?Net zoals de rondleidingen, mensen inspireren, inzicht geven, maar ook een plezante tijd doen beleven. Iemand zei me ooit: "jouw lezingen zijn als je wandelingen: gezwind, gedreven, vol passie, je houdt de zaal zeker wakker!".

Ik hoop je snel te ontmoeten tijdens een wandeling of een lezing,

Bedankt voor de interesse in mijn activiteiten.

Boek snel een activiteit 


Met vriendelijke groet

Jo

GALLERY

Gallery
bottom of page