top of page
  • Foto van schrijvergids53

Post uit Breendonk AL

Bijgewerkt op: 18 feb. 2020

Zondag 16/2/2020. Na weken van voorbereiding is het eindelijk zover. Ik ben op weg naar Londerzeel, naar het jeugdhuis van Curieus. Storm Dennis raast over de weg. Wat een weer om een lezing te gaan geven over het Fort van Breendonk. De setting is geweldig, een oude schuur, een projectie op een oude muur, een houtkachel die brand, een 40-tal aandachtige luisteraars. De wind en de regen die buiten lelijk te keer gaan en dan ik met mijn verhaal over de brieven uit Breendonk, iedereen is direct in de juiste 'mood'. Veronique doet de introductie, hoe ze enkele jaren geleden, dankzij een gidsbeurt door Gids53 in het Fort, werd getroffen door de verhalen en hoe ze mij via de social media gevonden had en me zo de e-mail stuurde 'of ik iets rond brieven uit het Fort wilde doen'.

En ik heb er dus iets mee gedaan. Iets meer dan 2 uur later ben ik klaar met voorlezen uit een selectie brieven, geplaats in hun historische en persoonlijke context van de auteurs. Ik heb me geweldig geamuseerd, de mensen in de zaal zijn, ook buiten de muren van het oude Fort, aangegrepen door de heel persoonlijke verhalen van de gevangenen. De 3e helft - met een lekkere croque uit het vuistje - is er een van napraten, het uitwisselen van gedachten, het aanhoren van de persoonlijke verhalen van enkele toehoorders. Wat leeft de gedachtenis aan het Auffanglager nog sterk in de regio; wat is het Fort met al zijn gruwelen door de SS begaan nog brandend actueel.

Ik ben zeer tevreden dat ik deze lezing heb gemaakt, mijn beeld over het Auffanglager is enkel maar meer genuanceerd geworden, en dat ga ik zeker ook verwerken in mijn wekelijkse rondleidingen. Ook Veronique en de mensen van Curieus waren lovend, wat mij enkel maar sterkt in mijn werk om het verhaal van Breendonk levend te houden voor de nieuwe generaties; levend maar in zijn juiste, historische en objectieve context geplaatst!

Dank u Veronique en Curieus voor het geweldige idee van de brieven, het podium en de warme ontvangst in jullie supertoffe Jeugdhuis!Ook interesse om deze lezing te organiseren? Kijk gerust hier op de website.

147 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page