top of page
  • Foto van schrijvergids53

Post uit het Auffanglager Breendonk

Bijgewerkt op: 25 jan. 2020

Midden december kreeg ik een mailtje van Veronique. Ze had 2 jaar geleden met haar vereniging een rondleiding gekregen van Gids53 in het Fort van Breendonk. Ze was op zoek naar een thema rond brieven uit WOII en ze dacht daarbij aan wat ik destijds had verteld tijdens hun bezoek. 'Brieven uit het kamp Breendonk, dat zou een interessant onderwerp zijn voor een lezing', schreef ze me.

Ik dacht als 'ervaren' gids in het Fort dat er bijna geen materiaal zou zijn om een thema-avond te vullen, maar dat bleek een vergissing. Na onderzoek in de archieven van Breendonk en het Cegesoma heb ik ondertussen een 20-tal poststukken - niet enkel brieven - kunnen terugvinden. Men kan ze onderbrengen in 4 categorieën: briefwisseling tussen gevangenen en het thuisfront, afscheidsbrieven van ter dood veroordeelden, briefjes die buiten het kamp werden weggeworpen in de hoop dat iemand ze zou vinden en administratieve stukken vanwege de kampleiding. Meer dan voldoende dus om een lezing rond te bouwen, een voordracht waarin ik zal voorlezen uit enkele brieven en de excerpten historisch zal kaderen. Door het lezen van de brieven probeer ik de ontmenselijkte gevangenen weer een eigen stem te geven. Bij deze een kleine sneak-preview.

Meer info volgt later. Keep you posted. Gids53 

De voordracht gaat door op 16/2/2020 in het Jeugdhuis van Curieus Londerzeel om 16u. Kijk gerust ook eens op de website van Curieus: http://www.curieuslonderzeel.be/


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page