top of page
  • Foto van schrijvergids53

Gids 53 vlogt! Vreugde & Verdriet @ home.

Afgelopen weekend heb ik me, op vraag van het Vredescentrum, voor de eerste keer in mijn carrière gewaagd aan een vlog. De Expo Vreugde & Verdriet is - helaas - gesloten vanwege de Covid-19 maatregelen. De vraag naar een vlog kwam er om de tentoonstelling dan toch virtueel beschikbaar te maken voor het publiek. Technisch was de vlog snel opgezet, want zoonlief heeft een statief en een microfoon. De Galaxy S7 Edge kon nu ook echt zijn kwaliteiten als camera bewijzen.

Het onderwerp was gezien mijn werk als gids in het Fort van Breendonk ook snel gekozen: de foto van de SS kampleiding uit juni 1941 die in de Expo Vreugde & Verdriet in de gang van de bezetting te vinden is.

© Expo Vreugde & Verdriet. Foto Gids 53 (2 foto's achteraan rechts)

Maar dan, hoe vertel je de grote lijnen van het verhaal van het kamp Breendonk in 2 minuten? Gelukkig had ik nog wat materiaal liggen en kon ik - na wat proppen en dan weer schrappen - toch een coherent iets afleveren dat ook perfect paste in de filosofie van de Expo, nl. dat na de Bevrijding van Antwerpen het leed nog niet geleden was. Vele mensen zaten nog opgesloten in de concentratiekampen en de onzekerheid over hun lot bleef duren tot na het einde van de oorlog in Europa op 8 mei 1945. Met de hulp en tips van Laurein van Studio LRN (https://www.facebook.com/StudioLRN/) kon ik zelf wat gaan knutselen en monteren: beelden knippen en plakken, foto's van het kamp Breendonk toevoegen, zelfs de ondertitels kon ik er bij plaatsen. Voor een eerste keer vond ik het resultaat zeer ok.

Na de post-productie door het Vredescentrum ging de vlog live op Facebook vandaag. Dit is het eindresultaat:

Na de uitzending kreeg ik van een paar mensen de vraag om meer informatie rond mijn vlog te verschaffen. Wel, ik ga dat zeker doen in een volgende vlog of gewoon hier op de blog. Maar, je kan natuurlijk ook gewoon een wandeling met Gids53 boeken in het Fort van Breendonk, en dan vertel ik met veel 'plezier' het ganse verhaal van dat gruwelijke SS Kamp tussen Antwerpen en Brussel. Boeking Breendonk.


En kijk zeker ook naar de vlogs van mijn collega-gidsen die andere aspecten gaan belichten van de Expo en van 75 jaar Bevrijding van Antwerpen. Je kan ze vinden op de Facebook-pagina van het Vredescentrum: https://www.facebook.com/vredescentrum/


Dank aan het ganse team van het Vredescentrum. Ik hoop dat de Expo toch nog even open kan voor einde mei 2020. Het zou echt jammer zijn mocht dit prachtige project stilletjes de deuren moeten sluiten vanwege de huidige toestand in de wereld.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page